A távirányító, a technikaórák demonstrációs eszköze?

Alig egy évtizeddel ezelőtt a technika órán a kisdiákok még varrni, és főzni tanultak, vagy éppen kis tutajt készítettek. Ma már az alsó tagozatos gyerekeket is nehéz lekötni ezekkel a hagyományos tevékenységekkel, érdemes újszerű megoldásokkal felkelteni az érdeklődésüket a technika iránt.
Az alábbiakban egy lehetséges óratémát mutatok, amelynek célja a tévéirányító bemutatása, működési elvének ismertetése.
Miért épp távirányító? Azért, mert alighanem ezt az eszközt minden gyerek ismeri, és használja nap-mint-nap, és ha erről adunk át ismereteket, akkor az óra emléke is visszaidéződik.
A távirányító több szempontból is alkalmas demonstrációs eszköz. Egyrészt, mert meg lehet vele ismertetni az infravörös fény fogalmát, másrészt mert a távirányító szétszerelésével az elektronikai eszközök működéséről is képet kapnak a nebulók.
Az infravörös fény demonstrálására jó lehetőség, annak gyakorlati kipróbálása. Állítsunk valamilyen tárgyat a televízió és a távirányító közé, majd egy okostelefonnal videózzuk le a távirányító infravörös sugarát, így lehetővé válik a láthatatlan fény láthatóvá tétele.
Lehetőség van arra is, hogy egy távirányítót szétszedve mutassuk be,, hogy egy nyomógomb hogyan képes a televízió átkapcsolására. Ennek magyarázata egy technika szakos tanár számára nem jelent problémát, ám a gyermekek érdeklődését garantáltan leköti, és alighanem otthon is beszámolnak az órán hallottakról és innentől kezdve a távirányító nem csupán mindennapos használati tárgy lesz számukra, hanem egy taneszköz is.

Vélemény, hozzászólás?

Az email címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöljük.

öt × 2 =